HomeProjectsUniversity of Surrey - Library and Learning Centre

University of Surrey - Library and Learning Centre

Guildford Surrey

The project to design and build the University of Surrey's new Library and Learning Centre at their Stag Hill Campus in Guildford, incorporated an extension to the existing library/learning centre as well as upgrading the modern language facilities.

The new building is at the heart of the Stag Hill campus, as well as being on a central pedestrian route. As such, its design has a significant influence on the appearance of the main hub of the university.

The new four storey concrete frame building provides circa 4,500m² of new learning space and is sandwiched between the existing library and lecture theatre block. During construction this required special considerations to ensure that the construction works did not impact on the University's daily activities.

Built on piled foundations, the superstructure's concrete columns support Cobiax pcc floors, specifically chosen to achieve long spans without the need for down stand beams, whilst providing the required smooth finish for the exposed slab soffits.

The raised floors are used as plenums to provide the HVAC distribution throughout the building. The project has achieved a BREEAM rating of ‘Very Good'.

Facts and figures

  • Client:
    University of Surrey
  • Value:
    £6.7m
  • Duration:
    63 weeks
  • Related companies
  • Project categories
    Building
+